Huisarts Dokter Kurt De Block

Medische hypnose (Ericsoniaanse Hypnose)

Werkwijze - benodigde tijd.

Start met 1 uur voorbereidende sessie. Enkele weken later een hypnose -therapiesessie van 1,5 uur. Mogelijks zijn achteraf nog  één of enkele herhalingssessies nodig ter bevestiging nieuw gedrag, nieuwe patronen.

Woordje uitleg

Hypnose is een gevalideerde medische techniek die meer en meer gebruikt wordt. O.a. in het UZ Antwerpen wordt hypnose gebruik bij kinderen met chronische buikklachten.

Ik hou van deze techniek omdat ik graag met woorden werk en ook omdat hypnose vaak heel aangenaam aanvoelt voor mensen. Een goede hypnose sessie voelt aan als een begeleide meditatie.

Hypnose is aangewezen bij psychische problemen en werkt ook bij eerder medische problemen.  

Bij psychische problemen (bijv. angsten of weinig zelfvertrouwen) kan je met behulp van een coach of een psycholoog aan je problemen werken, inzicht verwerven en op die manier vat krijgen op de zaken. Meestal heb je dan het gevoel dat de problemen niet zo sterk meer aan je kleven. Het negatieve is veel zwakker geworden en raakt je veel minder. Op dat moment is de uitdaging om vertrokken te geraken in het positieve, om bijv. wel met zelfvertrouwen in de wereld te staan. Daar kan hypnose vaak een fikse duw geven om je op het juiste pad te sturen, om goed vertrokken te geraken met anders in de wereld te staan.

M.a.w. : je kan veel aan jezelf werken en je oude bagage opruimen doch dat wil niet zeggen dat je automatisch voor een nieuwe manier van ''zijn'' kiest, anders in het leven gaat staan. Daartoe dien je ook andere connecties te maken in je hersenen.  Als je enkel op bewust niveau, met mentale technieken werkt is verandering niet eenvoudig.  Hypnose is daarin een prachtige techniek om de ganse kritische massa van je hersenen (ook je onderbewuste) mee te krijgen.  

 

Hypnose kan ook een nuttig hulpmiddel zijn bij medische problemen. Dit is waar ik me vooral wil op toeleggen.

Veel chronisch terugkerende klachten zijn aangeleerde patronen, zijn strategieën van het lichaam om een opgebouwde ‘inwendige overbelasting’ kwijt te geraken.  In medische termen noemen we dit een neurogene storm. Je lichaam probeert iets goed te doen voor jou (stress en spanning kanaliseren) maar doet dit op een eerder ongelukkige manier (door deze spanning naar een bepaald orgaan te sturen). Dit patroon heeft zich in de loop der jaren door herhaling vastgelegd in je lichaam. Met behulp van hypnose kan je je lichaam herprogrammeren om niet meer voor dit patroon te kiezen. Dit vraagt wat tijd en oefening maar meestal lukt dit - na enig geduld en oefening - prima.

Type aandoeningen waarbij dit eerder gemakkelijk lukt zijn chronische hoofdpijnen en migraine, spastisch colon of chronische buikpijnen, chronische spierspanning op bep. plaatsen.

Als je hypnose toepast op medische aandoeningen spreekt het vanzelf dat je dit pas doet na een grondig specialistisch nazicht waarbij onderliggende oorzaken uitgesloten zijn en er dus blijkt sprake te zijn van ‘functionele’ klachten.   

Hypnose is vooral een dankbare techniek bij mensen die eerder visueel geörienteerd zijn, mensen met een levendige fantasie. Ook kinderen reageren goed op hypnose.  

Wie wel en wie niet ?

Hypnose doe je niet bij mensen met zware psychische problemen.

Daarnaast is hypnose minder aangewezen bij mensen die :

-        ten allen tijde over alles controle willen hebben. (controlefreaks)

-        geen besef hebben hoe ze tot rust kunnen komen (overprikkeld, altijd bezig met iets), kortom mensen die ten allen tijde vermijden om even in stilte tot rust, tot zichzelf te komen omdat ze dan meteen in angst gaan, allerlei piekergedachten voelen opkomen.  

Voor deze patiënten zijn andere technieken meer aangewezen.

Werkwijze 

Tijdens een eerste uitgebreide kennismakingssessie bekijken we de volgende zaken :

-        De verduidelijking van uw probleem.

-        Uw concrete vraag tot behandeling ?

-       Is hypnose een aangewezen behandeling voor uw probleem ?

-       Welke type aanpak is aangewezen voor u ?

-       Bij groen licht plannen we deze therapiesessies enkele weken later.

De behandelsessies die ik geef zijn geen vastgelegde tekstprotocols maar worden steeds op maat gemaakt van wie u bent, wat uw vraag is en welke manier van werken het best bij u past.

Wat zijn goede indicaties voor Hypnose ?

Medische indicaties :

Chronische en recidiverende klachten van

- hoofdpijn en migraine

- buikpijn, spastisch colon, maagkrampen, misselijkheid  

- spierspanningspijn, lokale spierpijnen

- enkelvoudige allergische klachten (hooikoorts, kattenallergie, allergische astma) 

-  hoge bloeddruk

ook als ondersteuning bij kanker behandelingen  

Psychische problemen

-        Angsten en paniekaanvallen.

-        Stress en zenuwen voor examens, optreden.

-        Gebrek aan zelfvertrouwen.

-        Psychisch ‘blokkeren’ in bep. situaties.

Dit zijn allemaal dankbare indicaties waarbij het vaak nuttig is hypnosetherapie toe te passen. Wat de psychische indicaties betreft durf ik klanten al vaak eerst eens verwijzen naar mijn echtgenote om na te gaan als het reeds de juiste moment is om hypnosetherapie toe te passen. Soms is er enige voorbereidend werk nodig en soms zijn andere eenvoudiger behandelmethodes effectiever.

Welke hypnosebehandelingen doe ik momenteel NIET :   

-        Verslavingsproblematiek (alcohol, roken, snoepen… )

-        Gewichtsvermindering… plaatsen van maagring onder hypnose.

-        Regressie naar vorige levens

-        Trauma therapie.