Medisch Huis 22 - Vestiging Hoeksken 36 te Evergem

Dr. DE BLOCK KURT - COMPLEMENTAIRE EN FUNCTIONELE GENEESKUNDE TYPE KPNI  

VOOR WELKE PROBLEMEN KAN U BIJ ME TERECHT ? AANPAK ?

Het symptoom is nooit het échte probleem. Dit is de slogan van KPNI, de opleiding die ik recent volgde.

Het is alsof ik dit gegeven intuïtief aanvoelde vanaf het moment dat ik jaren geleden voltijds als huisarts aan de slag ging. Als huisarts probeer je altijd een diagnose op een ziektebeeld te kleven waarna je een keuze maakt uit wat er beschikbaar is aan behandelingen. Deze manier van werken werkt meestal prima doch vaak had ik ook het gevoel : hier ben ik alleen maar aan het lappen. Hier ben ik de zaken aan het toedekken, forceren, onderdrukken… hier zit veel meer onder. Vanuit die frustratie ben ik beginnen cursussen volgen om meer in de diepte te kunnen werken, en dit op alle vlakken : zowel mentaal, psychisch, emotioneel - energetisch als lichamelijk. Als kers op de taart was er de opleiding KPNI (zie “complementaire” biografie)

KPNI is een benaderingswijze die heel breed op allerlei aandoeningen kan toegepast worden. Als huisarts is het geen evidentie om meteen KPNI op alle gebieden en problemen toe te passen. Het vraagt enige ervaring en achtergrondkennis om goed met bepaalde problematieken te kunnen omgaan.

De zaken die ik momenteel vooral complementair aanpak zijn :

 • Energietekorten / uitputting / Burn out / chronische vermoeidheidsklachten.
 • Chronische klachten veroorzaakt door aanhoudende stress en spanning.
 • Aanslepende symptomen na infecties (bijv. na Covid-19) / lichamelijk stress en trauma’s. 
 • Allerlei onbegrepen functionele klachten die reeds medische uitgezocht werden doch waarvoor nog geen oplossing is.
 • Cliënten die langskomen omdat ze voelen dat ze algemeen niet meer functioneren, niet meer vooruit geraken in het leven, allerlei kleinere klachten hebben.
 • Slaapproblemen bij jongere mensen.
 • Chronische pijnsyndromen  - Migraine – Spierpijnen - Fibromyalgie  
 • Chronische buikklachten en verteringsstoornissen
 • Insuline resistentie, het niet kunnen vermageren bij eerder jonge mensen.

Aldus vaak langer bestaande problematieken.

De zaken waar ik op complementair gebied momenteel weinig tot geen ervaring mee heb zijn :

 • Huidziekte problematieken. 
 • Hormoonproblematiek bij vrouwen – oestrogeenproblematiek.
 • Begeleiding bij zware ziektebeelden (kanker, Ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa. gevorderde reuma of systeemziekten)
 • Psychiatrische patiënten die reeds zeer veel medicatie nemen.  
 • Chronische intoxicaties (bijv. met zware metalen) 
 • Patiënten met zware darm- en verteringsproblemen en een heleboel voedselintoleranties die strenge voedingsaanpassingen nodig hebben.

Het is voor mezelf een uitdaging gebleken om mijn eigen benaderingsstijl te vinden middenin de brede wereld van functionele geneeskunde. Dit ook gezien de complexiteit van functionele geneeskunde te beoefenen : 

Mensen met chronische klachten hebben vaak een aanpak nodig op een aantal niveau’s :

-   STRESS en EMOTIES : De dagdagelijkse stress aanpakken, zorgen voor voldoende rust en ontspanning is een basisvoorwaarde voor herstel. Pas als het lichaam in ontspanning gaat geeft het zichzelf toestemming om te herstellen. In tweede tijd dient vaak ook de emotionele rugzak, voorafgaande levenstrauma’s aangepakt te worden. Meestal is aangepaste coaching hier erg op zijn plaats, vaak ook om mensen ondersteunen, te motiveren om in gang te geraken... 

-   VOEDING : Een gezonde natuurlijke voeding is de basis om ontstekingsklachten te laten uitdoven, het immuunsysteem tot rust te brengen.  

-   SUPPLETIE : Supplementen en natuurlijke kruiden, adaptagenen gebruiken om lichamelijk zaken en onevenwichten te herstellen. 

Bijkomende zijn er soms ook levensstijl interventies nodig. Dit gaat dan over lichaamsbeweging,  slaappatroon, ademhaling of het toedienen van extra lichamelijke prikkels toedienen bijv. koude / warmte e.a.

Om dit alles goed te begeleiden is eigenlijk een teambenadering nodig met meerdere therapeuten….

Aldus werk ik ook volop samen met andere therapeuten :

Zo werk ik in eigen praktijk samen met Els Cornelis. Ze is orthomoleculair voedingsdeskundige en daarnaast heeft ze al 10 jaar ervaring in orthomoleculaire geneeskunde. Els heeft een zeer diepgaande kennis qua endocrinologie, biochemie en de relatie met voeding. Als patiënten problemen hebben die sterk verweven zijn met voeding en er veel zaken hieromtrent moeten aangepakt worden (eliminatiediëten…etc.) zal ik patiënten eerder naar Els sturen. Ik zelf ben onvoldoende getraind in voedingsadviezen. 

Sinds 2019 vormt Els een team met Isabelle Delft, dit onder de werktitel Revivecoaching.be (voeding – lifestyle – stress reduction aanpak). Bekijk gerust hun website. Momenteel zijn zij sterk in de ban van DNA-testen om voeding en levensstijl aan te passen. Zij doen consultaties op maandag in de praktijk op ’t Hoeksken.

En daarnaast werk ik natuurlijk ook samen met stress- en relaxatiecoaches waaronder de belangrijkste : mijn echtgenote Greet Brouckaert Innerjoy.be (stress- en angstmanagement – alg. coaching  - opruimen van emotionele rugzak : Tau coaching)

Bijkomend verwijs ik ook naar andere therapeuten in de buurt.