URGENTIES – SPOEDGEVALLEN
‘Oeps, ik ben uitgeschoten met een mes… een lelijke snijwonde…’
‘Sinds een paar minuutjes heb ik aanvallen van onhoudbare pijn in mijn buik…’
‘Oma voelt zich niet goed en ze is gevallen…’
Het zijn enkele van de situaties die zich kunnen voordoen waarbij je graag zo vlug mogelijk de dokter laat komen.
WAT DOE JE IN DEZE EN ANDERE DRINGENDE GEVALLEN?
Bel de huisarts!
Hij/Zij zal je enkele vragen stellen om zo goed mogelijk de ernst van de situatie in te schatten. Hij kan je al enkele tips en goede raad geven wat te doen en wat niet te doen.
Thuis blijven of naar de praktijk komen?
Aan de telefoon zal de huisarts je zeggen wat er vervolgens moet gebeuren. In de meeste situaties kan je naar de dokterspraktijk komen. Daar beschikt de dokter immers over al het nodige onderzoeks- en behandelingsmateriaal. In andere gevallen is het nuttiger dat de huisarts zelf meteen ter plaatse komt.
Bij een sportongeval, een ongelukje op het werk of op school breng je best ook meteen de nodige formulieren voor de verzekering mee.
Graag enig begrip
Als huisarts bestaat de dag uit veel verschillende zaken die moeten gedaan worden. Het reageren op spoedgevallen gaat vaak zeer vlot doch kan ook ongelegen komen. Soms is het door omstandigheden niet mogelijk om meteen alles te laten vallen en vlug ter plaatse te zijn. Graag uw begrip hiervoor.
Wij zullen echter steeds samen met u zo goed mogelijk de situatie inschatten om aldus tot een passende oplossing te komen.
WANNEER BEL JE BEST METEEN EEN ZIEKENWAGEN?
Als je de ’100' of ’112' belt word je meteen gevraagd of je ook een MUG-wagen ter plaatse wil: d.w.z. of er ook een (spoed-)arts dient langs te komen.
Je belt best meteen de ziekenwagen en een MUG bij een persoon…
… die niet meer spontaan ademt of geen hartslag meer heeft.
Bel de hulpdiensten. Leg de persoon op zijn rug en denk aan ABC: Airway, Breathing, Circulation
- Zorg dat de persoon kan ademen door de luchtweg vrij te maken : Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift).
- Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is.
- Als er geen hartslag of ademhaling meer is start dan met hartmassage toe te passen: leg de persoon op de rug op een harde ondergrond en druk de borstkas ritmisch samen daar waar het hart ligt.
BEL METEEN DE ZIEKENWAGEN + MUG BIJ :
- zwaar (verkeers-) ongeval met bewustzijnsverlies / veel bloedverlies of veel open wonden.
- zwaar letsel, trauma aan het hoofd met bewustzijnsverlies.
- tekenen van herseninfarct of -bloeding (gedaald bewustzijn, gestoorde spraak, armen of benen niet kunnen bewegen, scheve mond…)
- tekenen van hartinfarct (stekende beklemmende pijn op de borstkas, benauwdheid, alg. onwelzijn, bleek, misselijk,…)